“BREEAM-NL kijkt naar de patiënt, bezoeker en medewerker. Daardoor ervaren ze het allemaal als een prettige omgeving. Dat draagt bij aan betere zorg en daar doen we het voor”, zegt Paul Grotens, programmamanager Projecten bij het Radboudumc. Het nieuwe hoofdgebouw is BREEAM-NL Excellent gecertificeerd, tot nu toe de hoogste score voor een universitair medisch centrum.
Grote delen van de campus worden gesloopt, vernieuwd en gerenoveerd. Hoofdgebouw A is één van de nieuwe, duurzame gebouwen van het Radboudumc. Bernard Baltussen, programmamanager Advies, licht toe hoe BREEAM-NL hielp om de duurzaamheidsambities te realiseren. “De wettelijke eisen voor nieuwbouw zijn al vrij streng. BREEAM-NL doet daar nog een schep bovenop en vraagt door. Alle aspecten worden meegewogen, van de schil tot aan het interieur en de omgeving. Kijk naar vervoer, bijvoorbeeld. Hoe zorg je dat mensen van de bushalte naar de hoofdingang van het ziekenhuis komen? Maar ook comfort is een belangrijk aspect – hoe zorg je dat dit op alle vlakken goed zit?”
Ver vooruitdenken en toekomstbestendige gebouwen neerzetten zien beiden als vanzelfsprekend. “Het is belangrijk om naar de toekomst te kijken en koploper te zijn. Niet alleen in de zorg, maar ook met onze gebouwen en duurzaamheidsambities. Het BREEAM-NL certificaat maakt zichtbaar waar we als Radboudumc voor staan”, stelt Grotens. Het bestuur stelde het ambitieniveau vast en samen met aannemers, managers en BREEAM-NL adviseurs werd alles op alles gezet om een Excellent-score te halen. “Je hebt mensen nodig die ervoor gaan. Er zit veel techniek in het pand, zonder de aannemers komen we niet tot een duurzaam resultaat.” Baltussen beaamt: “Je moet echt samenwerken om dit voor elkaar te krijgen. Alles onder één hoed in plaats van iedereen die zijn eigen stukje regelt.”